Görögszéna

Trigonella foenum-graecum L.
Óvári-4

 
Egyéves ,öntermékenyülő, lágyszárú mediterrán származású növény. Karógyökere hosszú, szára elágazó, a növény magassága 40-60 centiméter. Lomblevelei hármasan összetettek. A virágzatban 1-2 fehér-később besárguló virág található. A görögszéna nappalközömbös növény. A hüvelytermések 10-12 cm hosszúak. A fagyokat-5 °C-ig elviseli, de hótakaróval a -10 °C-ot is átvészeli. Jobban elviseli a nyári szárazságot, mint a mérsékelt égövi növények. Mindenhol termeszthető.
Önmaga után 2 évre vethető. Rossz előveteménye a cukorrépa, a kukorica, a burgonya és a napraforgó. Másodvetésként tarlóhántást követően vethető.
Növényvédelmi igényei:
Kórtani betegségek közül a legjelentősebb a lisztharmat (Erysiphe polygoni) és a Fusarium fajok (akár a teljes állomány pusztulását is okozhatja). A föld feletti részt az alternáriás betegségek (Alternaria spp.) és a bab sárga mozaik vírus (BYMV) is károsítja. A gyökeret a Rhizoctonia solani fertőzi meg. Kártevői a tripszek, a csipkézőbogarak és helytelen vetésforgó alkalmazásakor egyéb – a levelet és a gyökeret károsító – polifág kártevők. A görögszéna gyomelnyomó képessége – a vegetációs idő elején és végén – kicsi. A korai posztemergens kezeléssel tudunk a legjobban a kétszikű gyomok ellen védekezni.
Gyógyászati értéke: A forrázott magja gargalizáló szerként, mandulagyulladásra, torokfájásra, köhögésnél köptetőnek használható fel. Durva őrleményének forrázata frissítő teát ad, amely serkenti az emésztést, csillapítja a hasmenést. Gyomor- és bélhurut ellen beöntésre, és végbélgyulladás esetén is ajánlott. Főzete szintén meghűlésre, felső légúti panaszokra hat. Vizes péppé főzött porított magját borogatásként alkalmazva jó szemgyulladásra, seb, tumor, tályog kezelésére. Kenőcse fájdalomcsillapító hatású is.

Vetése:Főnovényként: áprilisban, 75 kg/ha
Másodvetésben: július 15. - augusztus 15.-ig, 50-60kg/ha.

Vethető, ha a talaj hőmérséklete tartósan elérte az 5-7 °C-ot.

Ajánljuk állatartással foglalkozóknak és vadas területekre!
30-40 napos virágzása miatt méhlegelőnek is vethető.

Augusztus 05.-ig vetve szarvasbőgés idejére virágzik és KUMARIN illatának köszönhetően vonza a vadakat!

Magas szénhidráttartalma miatt, önmagában is jól silózható, de szenázsnak is kiváló. A légköri nitrogént képes megkötni: 90-120 kg hatóanyag/ha.
Bruttó ár: 1905 Ft/tasakIdeiglenes készlethiányDarab: - +
Töltősúly: 1000 g / tasakCikkszám:
Bruttó ár: 27940 Ft/tasakIdeiglenes készlethiányDarab: - +
Töltősúly: 20000 g / tasakCikkszám:


Az akciós vetőmagokat az alábbi linken érheti el:

http://www.szentesimag.hu/akcios-vetomagok-br-a-fajok-abc-szerinti-sorrendben-vannak

Szinte minden kategóriában talál akciós terméket!

Az akció a készlet erejéig érvényes! 

A kiszállítás díjai a csomag súlyától függően változnak!