Saját tulajdonú fajták

 

 

Több mint 400 fajtából álló választékunkban a legbüszkébbek saját tulajdonú 35 zöldség és 2 őszi-káposztarepce fajtánkra vagyunk, melyek legnagyobb részét Prof. Dr. Szalva Péter nagyon alapos, nagyon precíz nemesítő munkájának köszönhetjük. A továbbiakban tekintse meg ezeket a fajtákat:

 

Cseresznyepaprika

Szentesi
Folytonnövő, kiváló megújuló képességű hagyományőrző fajtánk. Bogyója cseresznye alakú, mélypiros színű, erősen csípős ízű. Friss fogyasztásra, különleges ételek ízesítésére és savanyításra is kiváló.


Cseresznyepaprika

Cserkó
Mint a különleges ételek friss és savanyított formában történő ízesítésének fajtáit felülmúló változata. Szabadföldi főkultúrában ajánljuk termeszteni. Termése gömb (cseresznye) alakú 3,0-3,5cm magas, 3,5-4,0cm széles, 3-4 rekeszű; sötétzöldből mélypirosra érik; félig felálló-, csüngő; erős kocsányú, 30-35g átlagtömegű, húsvastagsága 1,5- 2,0mm, erősen csípős. Kiváló általános szántóföldi rezisztenciával rendelkezik.


Étkezési paprika

Dalma
Középhosszú tenyészidejű, folytonnövő, bőtermő, fűtetlen fóliás hajtatásra és szabadföldi termesztésre ajánlott, csípős almapaprika. Bogyója felálló, erős kocsányú, lapított gömb alakú, 3-4 rekeszű, sárgásfehér színű, antociános elszíneződésre nem hajlamos, 85 - 100g átlagtömegű(nagyobb, mint az Almapaprika). Húsa 6 - 8 mm vastag, fűszeresen csípős. Főként savanyításra (káposztával tölteni is), de főzésre és friss fogyasztásra is kiváló húsminőségű.


Étkezési paprika

Csilla
Folytonnövő, erőteljes növekedésű, hajtatásban a HRF-nél 1 héttel korábban szedhető, rendkívül bőtermő, TV típusú. Bogyója fehéres-sárga színű, enyhén bordás, felálló, karakteresen csípős. Koraiságban egyedülálló és termőképességben sem marad alul, az ún. "profi" fajtákkal szemben. Szabadföldi termesztésre és hajtatásra egyaránt ajánljuk.


Étkezési paprika

Paradicsomalakú zöld szentesi
A legkedveltebb szabadföldi paradicsompaprika fajta. Korai érésű, nagy terméshozamú, magházpenészesedésre és xantomonaszos levélfoltosságra kevésbé hajlamos. Nagyméretű bogyója lapított gömb alakú, vastaghúsú, zöldből pirosra érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas.


Étkezési paprika

Szentesi kosszarvú
Az AKCIÓS vetőmagok lejárati ideje 2018.10. Hajtatásra és szabadföldi termesztésre javasolt, halványzöld, hosszú, édes bogyója friss fogyasztásra kiváló, de savanyításra is alkalmas.


Étkezési paprika

Zöld kos
Folytonnövő, erőteljes növekedésű, korai fóliás hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Bogyója sötétzöld színű, kosszarvú típusú, vékony-, édes-, rendkívül ízletes húsú. Bőtermő, friss fogyasztásra kiváló.


Étkezési paprika

Bella
Folytonnövő, erőteljes növekedésű, rendkívül bőtermő TV típusú. Termése darabos, csüngő, szabályos kúp alakú. Bogyóinak sárgás színe és vastag-, csípős-, aromás-, ropogós húsa az igazi HUNGARIKUM jellegű fajtát testesíti meg. Igen hosszú ideig állagromlás nélkül pulton tartható. Szabadföldi termesztésre és hajtatásra egyaránt kiváló.


Étkezési paprika

Szepazar
Folytonnövő, a hagyományos paradicsompaprikánál korábban érő, nagyobb terméshozamú. Bogyója csüngő, lapított gömb alakú, középzöldből mélypirosra érik. Magházpenészedésre és xantomonászos levélfoltosságra kevésbé hajlamos. Rövid ízközű, levélzete kiválóan védi a bogyókat a napégéstől. Vastaghúsú, édes, zamatos, beltartalmi jellemzői az alapfajtáénál jobbak. Ipari célra is kiválóan alkalmas.


Étkezési paprika

Almapaprika
Folytonnövő, lapított gömb alakú, sárgás-fehérből pirosra érő, csípős bogyója friss fogyasztásra, savanyításra és konzervipari feldolgozásra alkalmas. Évtizedek óta utánozhatatlan.


Étkezési paprika

Evita
Az AKCIÓS vetőmagok lejárati ideje 2018.10. Édes almapaprika, elsősorban szabadföldi termesztésű fajta. Középmagas bokra enyhén szétterülő, erőteljes növekedésű. Bogyója lapított gömb alakú, csüngő, vastaghúsú, sárgásfehér színű, lilulás mentes, átlagsúlya 85 - 110 g. Feldolgozva, savanyítva, friss fogyasztásra javasolt. Bőtermő, vírusrezisztens.


Étkezési paprika

Totál
Középkorai, féldeterminált, közepes növekedésű, elsősorban szabadföldi-, de korai fóliás termesztésre is ajánlott TV típusú. Bogyója fehéres-sárga, csüngő, darabos, kúp alakú, vastag-, kellemesen aromás-, édes húsú. Kiváló pultontarthatósági és főzési tulajdonsággal rendelkezik. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán (Hódmezővásárhely) egy teszttermesztésben a Totál fajtát 3 hibriddel hasonlították össze. A teszttermesztés eredményei alapján az volt kiemelkedő jelentőségű, hogy a fajta nem maradt el a hibrid értékeitől. A teszttermesztés eredményei a fenn vázolt kísérleti körülmények között azt igazolták, hogy a régi magyar fajták újra termesztésbe való bevonásával, egy újabb lehetőség adódhatna a paprikanemesítés területén. Bővebben lásd publikációk menü - "A fajta és a hibridek vetélkedése az étkezési paprika hajtatásban"


Étkezési paprika

Szentesi sárga paradicsompaprika
Nagy termőképességű, vastaghúsú, kellemes ízű, zöldből narancssárgába érő bogyója újdonság. Frissfogyasztásra javasolt.


Étkezési paprika

Fehér kos
Folytonnövő, korai fóliás hajtatásra, szabadföldi termesztésre is alkalmas fajta. Bogyója csontfehér színű, gyűrt és hajlott, édes, hossza 20 - 22 cm, átlag bogyó tömege 34 - 45 g. Jó termőképességű, tetszetős, friss fogyasztásra ajánlott, új választékbővítő fajta. Hideg stressz hatására sem színeződik el.


Étkezési paprika

Szentesi piacos (csípős)
-Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, folytonnövő, PCR típusú. Csüngő, hosszú, vállas bogyója fűszeresen csípős. Töltött paprikaként különleges csemege.


Étkezési paprika

Rekord
Folytonnövő, világoszöld, hegyes erős típusú, rendkívül bőtermő hajtatási fajta, de szabadföldi termesztése is kiváló eredményt ad. Friss fogyasztásra és savanyításra egyaránt kiváló.


Étkezési paprika

Kocsolai
Édes húsú, házikerti, étkezési célra szelektált paprika. Jó íze, változatos felhasználása és tárolhatósága miatt közkedvelt fajta. Termése csüngő állású. Színe éretlenül kékeszöld és éretten sötétpiros. A bogyóhús 3-4 mm vastag. Bogyója egyedülálló, hosszú, hegyes végű, háromszögletű. Termőképessége megbízható. A tájkörzetben paprikakrémnek és sütésre is felhasználják. Konzerv és friss fogyasztásra is alkalmas.


Étkezési paprika

Bogyiszlói Kárász
A kárász paprika csüngő termésállású, két erű, pikánsan csípős, viszonylag vastaghúsú fajta, erőteljes növekedésű, átlagosan 12-18 db termést hoz. Vastag húsa miatt hosszabban és természetesen lassabban adja le a nedvességtartalmát az utóérlelés során. Termése éréskor zöldből pirosba vált. Az érés ideje megegyezik a többi fűszerpaprika faj idejére, augusztus 20. és az októberi fagyok között szüretelhető. Utóérlelés és szárítás után kiváló minőségű őrlemény készíthető belőle.


Fejes káposzta

Harmat
Hajtatásra és szabadföldi termesztésre ajánlott, rövid tenyészidejű (60–65 nap), nagy termőképességű, friss fogyasztásra kiváló fajta. A fej gömbölyű, zöldes fehér színű, közepesen tömör, 0,8–1,2 kg átlagsúlyú Fuzáriummal szemben ellenálló.


Fejes káposzta

Szentesi korai
Hajtatásra és szabadföldi termesztésre ajánlott, rövid tenyészidejű (60–70 nap), friss fogyasztásra kiváló fajta. A fej gömbölyű, zöldes fehér színű, tömör, 0,8–1,2 kg-os.


Fejes káposzta

Júnó
Nyári-nyárvégi friss piaci termesztésre szelektált, kiváló szárazságtűrő képességgel rendelkező fejes káposzta. Kiültetéstől számított tenyészideje 65–75 nap. A fej közepes méretű, átlagtömege 1,5–3,5 kg, gömb alakú, jól záródó, tömör, belső fejszíne világos sárgászöld, belső torzsája rövid, repedésre kevésbé hajlamos, jól lábontartható.


Fejes káposzta

Szentesi lapos
Típusában a legkedveltebb és legelterjedtebb késői 120–130 nap tenyészidejű szabadföldi fajta. Elsősorban savanyításra és tárolásra alkalmas. A fej lapított-gömb alakú, sárgászöld színű, tömör, repedésre nem hajlamos, nagy termőképességű.


Hónapos retek

Tempó
Őszi, tavaszi hajtatásra, korai szabadföldi termesztésre kiváló új hónapos retekfajta. Gumója nagy, 4–6 cm átmérőjű, élénk piros színű, az “Óriás vaj” típusok közül a legkorábban szedhető nagyra növő és kevésbé csípős fajta.


Hónapos retek

Szentesi óriás vaj
Nagyon kedvelt hónapos retek fajta, mely hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas. Gumója nagy, élénk piros, húsa hófehér, ropogós, pudvásodásra nem hajlamos. A hibrid fajtákkal versenyképes!


Hónapos retek

Liza
Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, rövid tenyészidejű, kis lombú fajta. Közepes méretű, megnyúlt gömb alakú, gumója sötétbordó, pudvásodásra nem hajlamos.


Karalábé

Szentesi fehér
Korai szabadföldi termesztésre és másodvetésre ajánlott fajta. A sárgászöld színű, enyhén lapított gömb alakú gumója fásodásra nem hajlamos, friss fogyasztásra kiváló. Tenyészideje 50-60 nap


Karalábé

Szentesi nyári fehér
Rendkívül jó szárazságtűrő képességű, nyári szabadföldi termesztésre, friss fogyasztásra kiváló, 60-65 nap tenyészidejű fajta. A gumója gömb alakú, sárgás-fehér színű, fásodásra nem hajlamos.


Karalábé

Szentesi kék
Elsősorban szabadföldi, korai termesztésre javasolt, friss fogyasztásra ajánlott, 50-60 nap tenyészidejű fajta. Gumója nagy, lapított gömb alakú, kékeslila színű, fásodásra nem hajlamos. Az intenzív termesztési körülményeket meghálálja.


Karalábé

Szentesi nyári kék
Kiváló szárazságtűrő képességű, nyári szabadföldi termesztésre ajánlott, nem fásodó, ízletes, friss fogyasztásra igen kedvelt fajta. Gumója gömb alakú, kékeslila színű. Tenyészideje kiültetéstől 60–65 nap.


Karalábé

Szentesi tartós kék
A fajta 2018. végétől lesz elérhető. Hosszú 80–90 nap tenyészidejű, őszi szabadföldi termesztésre, friss fogyasztásra és tárolásra kiválóan alkalmas, nagy termőképességű fajta. Az ipari feldolgozás alapfajtája. Gumója lapított gömb alakú, mélykék színű, fásodásra, repedésre nem hajlamos.


Karalábé

Triumph
Új, javított minőségének, tulajdoníthatóan igazi profi fajta. Fejlődése első fázisaként a gumója fejlődik, majd csak ezt követően levélzete, ezért 5–7 nappal korábban kerülhet piacra. Gumója gömbölyű vagy enyhén lapított gömb, zöldesfehér színű, felrepedésre-, fásodásra-, felmagzásra nem hajlamos. Átlagmérete 7-9 cm. Tenyészideje: hajtatásban 40-50 nap, korai szabadföldi termesztésben 45-50 nap.


Karalábé

Kék expressz
A „Szentesi fóliás kék” kontrollfajtánál néhány nappal rövidebb tenyészidejű, kiültetéstől a szedésig 40–45 nap telik el, kisebb-, alacsonyabb-, világosabb lombú. Gumó-lomb aránya igen kedvező. Fóliás-, fóliatakarásos hajtatásra, korai szabadföldi és őszi termesztésre ajánlott.


Karalábé

Szentesi fóliás kék
A hibrid fajtákkal is versenyképes, elsősorban hajtatási fajta, de korai szabadföldi termesztésre is alkalmas, tenyészideje 40-55 nap. Gumója kékeslila színű, lapított-gömb alakú, fásodásra-, felrepedésre-, felmagzásra nem hajlamos.


Kelkáposzta

Szentesi korai
Rövid 55–60 nap tenyészidejű, hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, friss fogyasztásra kiváló fajta. A fej enyhén csúcsos, sárgászöld színű, közepesen tömör, 0,6–0,9 kg tömegű.


Kelkáposzta

Mohácsi áttelelő
Különleges magyar kelkáposzta fajta a Mohácsi áttelelő. Gyors fejlődésű, zárt, közepesen nagy és kemény fejet fejleszt. Hideg- és szárazságtűrő. Magját augusztus 18-án, Ilona napkor ajánlatos elvetni helybe, 1,5-2 cm mélyre frissen szerves trágyázott talajba. Erős fagytól védett, napsütötte fekvésű területet igényel. Térállás: 50×30 cm. Szedés: március-áprilisban.


Őszi káposztarepce

Mécses
MÉCSES a „kész csoda”. A lendület, a stressztűrés és megbízhatóság bajnoka. A korszerű, generatív típusú duplanullás fajta eddig legtipikusabb megtestesítője. (Genetikailag törpésített!) A legalacsonyabb szármagassággal – de nagy becőréteg magassággal – a legmagasabb terméshozamú fajtákkal is versenyképes azzal a plusszal, hogy koraisága révén biztonsággal betakarítható a búza előtt. Ügyelni kell, hogy ne keljen ki túl korán (tájklímához igazodóan szeptember 1.-10 előtt), mert intenzív kezdeti fejlődése révén meleg õszön magszárba indul. A fagyot jól bírja nem kielégítő fejlettségi állapotban is, de a magszárba indulás kezdeti stádiumaiban is. Tipikusan szélsőséges viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajta. Gyakorlati termőképessége felette van a késői fajták többségének, amit elősegít, hogy a pergés-ellenállóságban még nem talált legyőzőre. A leghosszabb „lábon tarthatóság” mellett különlegessége a legkisebb vízigény is. Gyommentes állományban, homogén talajon még érésgyorsításra sincs szüksége. Különösen jó eredményt produkál azokban a korai forróságot hozó években, amikor a későbbi, elhúzódóbb virágzású fajták szinte „leégnek” és „megszorulnak”. Kiszerelés: 4,2 M mag/zsák, de egyedi igényeket is kiszolgálunk. Egyedi termesztéstechnológiát lásd a termesztéstechnológiák menü alatt.


Őszi káposztarepce

Parolin
Magas – középmagas, középhosszú tenyészidejű, jó szárszilárdságú, kimagasló hozamú fajta. Jó körülmények között biztonsággal „hozza” a 3,5-4 t/ha vagy afölötti termést. Bármely hibrid fajtával is érdemes versenybe állítani. Agrotechnikai igényei (tőszám, tápanyag stb.): lásd a TECHNOLÓGIA/TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA menüben! Kiszerelés: 4,2 M mag/zsák, de egyedi igényeket is kiszolgálunk. A vetőmag Biokoll+Trichodermával van csávázva. Ökológiai gazdálkodásba is felhasználható.


Saláta

Hajtató gigant
Fűtetlen, illetve síkfóliás hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas, korai fajta. A fej a hagyományos ízlésnek megfelelően tetszetős, nagy, tömör. Világoszöld levelei épszélűek, hólyagos felületűek.


Sárgadinnye

Ezüstananász
Rövid tenyészidejű, középerős növekedésű, fólia alatti, illetve korai szabadföldi termesztésre alkalmas. Termése lapított gömb alakú, bordázott. Héja vastag, ezüstössárga színű, enyhén parás. Húsa sárga narancssárga, enyhén aromás, jó minőségű.


Vöröshagyma

Makói
Alakja kissé megnyúlt gömb, külső, száraz borítólevelei vastagok, több rétegűek, bronzvörös színűek. A belső húsos pikkelylevelek elefántcsont színűek, héjszilárdsága kitűnő. Fűszerező értéke kimagasló, 17-18 % szárazanyag tartalmának is köszönhetően. A magyar ételek, hústermékek valódi ízét biztosítja. Tárolhatósága kiváló. Hagyományosan öntözetlen szántóföldi vetésforgóban dughagymáról termesztették, de öntözött körülmények között magról vetve is kitűnő minőségű, a háztartásokban kedvelt 5-7 cm átmérőjű hagymát terem.


Vöröskáposzta

Szentesi vörös
Rövid tenyészidejű, friss fogyasztásra kiváló, szántóföldi korai termesztésre és másodtermesztésre egyaránt ajánlott fajta. A fej gömbölyű, sötétlila színű, repedésre nem hajlamos, átlagtömege 1,5-2,0 kg.